Zasady dotyczące bezpieczeństwa żywności i wyrobów spożywczych dotyczą wszystkich firm uczestniczących w łańcuchu żywnościowym, w tym przewoźników i podmiotów logistycznych. Dobrym na to przykładem jest system HACCP, który obejmuje szereg wymagań związanych między innym z transportem. W poniższym artykule dokładnie go omawiamy i wyjaśniamy, jak należy wobec niego postępować.
Czym jest HACCP? Dlaczego firmy logistyczne muszą go stosować?
Obowiązek wdrożenia systemu HACCP nakłada ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Celem przepisów jest minimalizacja ryzyka zanieczyszczenia tych towarów. Zarówno w trakcie produkcji, jak i dostawy. Warto podkreślić, że firmy odpowiedzialne za transport same muszą zidentyfikować potencjalne zagrożenia, a także wdrożyć mechanizmy kontrolne.
Niebezpieczne są przede wszystkim czynniki mikrobiologiczne. Mowa tutaj o bakteriach, wirusach, grzybach, jak również groźnych substancjach chemicznych. Podmiot odpowiedzialny za przewóz żywności musi przeprowadzić analizę ryzyka, która pozwoli określić możliwość wystąpienia tego typu zagrożeń. To z kolei gwarantuje przygotowanie reguł i zasad zmniejszających lub eliminujących niebezpieczeństwo w trakcie przygotowywania produktów, ich pakowania oraz transportu.
HACCP w przewozie żywności – najważniejsze wymagania
Skoro wiadomo już, czego dotyczy wskazane zagadnienie, warto przejść do tego, jak to wygląda w praktyce. Dla producentów żywności, hurtowników i dostawców kluczowe okazać się mogą następujące zasady.
- Przepisy opisują obowiązek wskazania, że pojazdy wykorzystywane do transportowania żywności zostały odpowiednio zabezpieczone przed zanieczyszczeniem produktów. Istotne jest też ich właściwe czyszczenie, a także realizacja wszelkich czynności, które mogą zminimalizować zagrożenie.
- A skoro o tym mowa, system HACCP wymaga wypracowania procedur czyszczenia i odkażania pojazdów i miejsc, w których przechowywane są towary. Do tego dochodzi również ich zabezpieczenie przed wpływem warunków atmosferycznych i środowiskowych (temperatura, wilgotność powietrza itd.).
- W ramach systemu duże znaczenie ma ponadto dokumentacja HACCP. Stanowi ona dowód przestrzegania przepisów i zapewnienia właściwego poziomu bezpieczeństwa. Co ważne, przygotowuje ją firma transportowa, która musi w sposób klarowny spisać wszelkie zasady, tak aby osoby z nich korzystające (na przykład kierowcy) wiedzieli, co mają robić.
- Nie można zapominać ponadto o konieczności monitorowania przestrzegania procedur, jak również stanu artykułów spożywczych. W razie wystąpienia nieprawidłowości, podmiot odpowiedzialny musi natychmiast przystąpić do ich wyeliminowania.
- Poza realizacją systemu HACCP firmy logistyczne muszą zarejestrować się Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Weterynaryjnej. Ta pierwsza rejestruje bowiem podmioty uczestniczące w łańcuchu żywnościowym, natomiast druga jest odpowiedzialna za towarów pochodzenia zwierzęcego (w tym produktów ubocznych).
Nie da się ukryć, że wdrożenie systemu HACCP wymaga przygotowania i wdrożenia szeregu zmian, które pozwolą osiągnąć wysokie standardy transportu. I to niezależnie od tego, jakiego rodzaju produkty żywnościowe są przewożone. Z punktu widzenia producentów, kluczowa okazuje się oczywiście współpraca z właściwymi przewoźnikami, którzy spełniają omówione wyżej wymagania, jak również cały czas dążą do poprawy mechanizmów kontrolnych. Wszystko po to, aby z jednej strony uniknąć niepotrzebnych kar finansowych, a z drugiej zyskać pewność, że towary dotrą do miejsca docelowego w sposób bezpieczny.
Co więc zrobić, by dotrzeć do takich firm? Niezbędna okaże się dokładna analiza rynku, a także samych ofert zgłaszających się podmiotów. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się współpraca z doświadczonymi specjalistami, którzy brali już udział w przewozie artykułów spożywczych. Zdecydowanie rosną wtedy szanse, że wszystko zostanie przeprowadzone zgodnie z obowiązującymi przepisami.
źródło: TRANSlogis transport i spedycja