Dlaczego warto wybierać swojskie wyroby wędliniarskie? – poradnik

Dlaczego warto wybierac swojskie wyroby wedliniarskie – poradnik

Dlaczego warto wybierać swojskie wyroby wędliniarskie? – poradnik

Przeciętny konsument ma obecnie dużą świadomość tego, skąd pochodzą i co zawierają nabywane przez niego produkty spożywcze. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób sięga po swojskie wyroby wędliniarskie.

Swojskie wędliny w sklepach

Firmy masarskie sprzedające swoje wyroby do sklepów często reklamują je jako „wiejskie” czy „swojskie”. W niektórych przypadkach artykuły tego typu nie mają jednak wiele wspólnego z tradycyjnym znaczeniem tych określeń. Aby produkty mógł trafić do sprzedaży, zwierzęta ze skupów muszą być oczywiście przebadane przez weterynarzy, a producent musi spełnić wszelkie wytyczne sanepidu. Jednak ze względu na fakt, iż produkcja nastawiona jest na generowanie zysków, pasza podawana zwierzętom bardzo często zawiera niekorzystne dla ludzkiego zdrowia składniki, takie jak antybiotyki i konserwanty. W celu zminimalizowania kosztów produkcji nagminnie stosowane są również rozmaite spulchniacze oraz środki chemiczne zwiększające wzrost masy ciała zwierzęcia.

Zdrowe wyroby masarskie

Największe obawy związane z wyrobem domowych wędlin związane są z jakością mięsa. Pozyskanie go z własnej hodowli jest dla większości ludzi nierealne, dlatego półprodukt najczęściej pochodzi z wiejskich farm. Zwierzęta z prywatnych gospodarstw także są badane przed ubojem, nie ma więc obaw o choroby czy pasożyty. W tym przypadku zyskujemy jednak pewność, że hodowla była zrównoważona i ekologiczna – stosowanie sztucznych dodatków czy antybiotyków na małą skalę jest nieekonomiczne. W ostateczności, jeśli preferujemy kiełbasy swojskie, a nie sklepowe, możemy zaopatrzyć się w surowe mięso od rzeźnika, a następnie przygotować je samodzielnie w domu. W internecie jest wiele przepisów na smaczne i zdrowe wędliny, a sklepy oferują rozmaite akcesoria do własnej produkcji. Zapewne jest to również rozwiązanie budżetowe, ponieważ przy zakupie większej ilości surowca koszty są znacznie niższe niż w przypadku zakupu gotowych wyrobów garmażeryjnych.

Sklepy ze swojską żywnością

Dla osób zabieganych, leniwych bądź nieposiadających talentu do gotowania na rynku dostępne są swojskie wyroby wędliniarskie. Istnieją producenci, którzy przestrzegają surowych norm związanych z hodowlą i produkcją produktów mięsnych. Nie stosują oni barwników, substancji zapachowych, rozpuszczalników ekstrakcyjnych czy szkodliwych konserwantów. Dzięki temu wędliny czy kiełbasy smakują, pachną i wyglądają jak domowe. Oczywiście w produkcji tego typu zazwyczaj wykorzystywana jest sól, cukier czy łagodne środki konserwujące, ale są to składniki tradycyjnych receptur, dlatego nie powinny wzbudzać naszych obaw. Warto podkreślić, że wędliny czy kiełbasy swojskie zazwyczaj nie wyglądają tak estetycznie, jak produkty przedstawiane w reklamach, gdyż nie są sztucznie koloryzowane. Wykorzystywane w produkcji mięso jest wysokiej jakości i pochodzi wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Szukając odpowiedniego sprzedawcy, warto sprawdzić, z kim współpracuje, a także czy posiada odpowiednie certyfikaty jakości. Produkty tego rodzaju zazwyczaj są nieco droższe, a ma to związek z wyższymi kosztami hodowli i produkcji oraz mniejszą skalą przemysłowego wytwarzania.

Czy warto kupować domowe wędliny i swojskie kiełbasy?

Zdrowe wyroby garmażeryjne zyskują coraz większe grono zwolenników. Współcześni konsumenci cenią sobie bowiem nie tylko ich walory smakowe, ale też bezpieczny skład wolny od szkodliwych substancji. Niestety wieloletnie spożywanie aspartamu, glutaminianu sodu czy kwasu fosforowego prowadzi do nieodwracalnych zmian w ludzkim organizmie. Warto więc zwracać uwagę na skład produktu i jego pochodzenie.

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *